בית ספר אפק ראש העין

פתיחת תפריט ניידים

חקלאים צעירים תשע"ג

חובזה - מידע

צמח החלמית/החובזה
השם: חלמית
המשפחה: חלמיתיים
צמח החלמית, או כפי שנקרא בערבית חוביזה, הוא צמח בר מקומי הגדל לגובה בארץ בשדות, בחצרות הערים ובצידי כבישים. הצמח גדל לגובה 80-20 נובט עם עונת הגשמים, פורח במשך כל עונת החורף ועד תחילת האביב.
הצמח עשיר מאוד בכלורופיל, בויטמין A , בברזל, בחלבון ובסידן.
עלה החוביזה שצורתו ככליה מתאים לטיפול בדלקות במערכת השתן, משמש כתחבושת, נגד נפיחות, כתרופה להוצאת ליחה נגד שלשול ועוד.
השם "חלמית", המוזכר כבר בתנ"ך, הוא שיכול אותיות של המילה "לחם". גם השם הערבי – "חוביזה" מקורו במילה חובז שפירושה לחם. הקרבה הלשונית למוצר מזון בסיסי כמו לחם מעידה על חשיבותה הרבה במארג התזונתי.
כל חלקי הצמח אכילים.
אפשרויות להכנת מאכלים מצמח החוביזה:
ללא בישול: סלט,
עם בישול: מרק, פשטידה, קלצונה, כיסונים, חביתה, שקשוקה, פירה, פסטה, בורקס, אורז.....
אפשרויות לשימוש בחוביזה יבשה: ניתן לייבש את עלי החוביזה, לרסק ולשמור כתבלין לימי הקיץ החמים.
קראו עוד

ירקות מחצר הקיימות תשע"ג

קטיפת ירקות הגינה במסגרת לימודי החקלאות יצאנו כל הכיתה עם המורה, עופר, לקטוף את ירקות החורף אשר נשתלו בסתיו.
צעדנו כולנו לגינה הקהילתית ושם ראינו את מגוון הירקות שגדלו כמו: צנוניות, חסה, כרוב, בצל ועוד. קטפנו עלי חסה רגילה, חסה מסולסלת וצנוניות.
את הירקות לקחנו לכיתה, שטפנו היטב, חתכנו, תיבלנו במיץ לימון מהבוסתן ואכלנו בהנאה מרובה. הכי טעים מה שאנחנו מגדלים!
קראו עוד

מכינים קציצות חובזה תשע"ג

קציצות חוביזה בחורף מתמלאים השדות בחוביזה, או בשמה העברי חלמית.
בסוף החורף, קטפנו כמות גדולה של חוביזה וניגשנו במרץ למלאכת הכנת קציצות החוביזה. עלי החוביזה נקצצו דק דק, ועורבבו בקערה גדולה עם ביצים, פרורי לחם ותבלינים.
תחת צלו של העץ בחצר הקיימות, סיפר עופר, המורה לחקלאות, על סגולות החוביזה ועל כך שבימי המצור על ירושלים ניצלו הנצורים מרעב בזכות עלי החוביזה שגדלו בכל מקום.
כל ילד יצר קציצה מהתערובת והניח אותה במחבת. לאחר מספר דקות זכו התלמידים ליהנות מקציצות חמות, טעימות ומזינות.
קראו עוד

שותים לימונדה קרה וטעימה

לימונדה קרה וטעימה– חקלאים צעירים א'-ב' ביום רביעי ה- 23.1.13 הכינו חברי קבוצת החקלאים צעירים מכיתות א' -ב' לימונדה קרה וטעימה לתלמידי בית הספר.
התלמידים טיפחו את עצי הלימון הגדלים בבוסתן שבחצר הקיימות ובחודש דצמבר קטפו את הלימונים. לאחר הקטיף ניגשו התלמידים למלאכת סחיטת הלימונים.
העבודה הייתה קשה אך מהנה והילדים סחטו את הלימונים במסחטות ידניות ומילאו בקבוקים רבים במיץ לימון סחוט. בהפסקה, מלאי התרגשות, שמחה וגאווה הזמינו ילדי הקבוצה את תלמידי בית הספר לדוכני השתייה שנפרשו בחצר.
התלמידים הגיעו לדוכנים עם כוס פלסטיק קשיחה שהביאו מביתם מבעוד מועד וחברי הקבוצה מזגו להם את הלימונדה לכוסות. כדי להרגיש ולחוש את טעמו של הלימון הוכנו בדוכנים צלחות עם פלחי לימון והתלמידים הוזמנו לקחת ולטעום. תלמידי בית הספר חזרו ומלאו שוב ושוב את הכוסות בשתייה ונראה היה שנהנו מטעמו החמצמץ של הלימון.
קראו עוד

ירקות מהגינה הקהילתית תשע"ג

ירקות מן הגינה הקהילתית כל מי שנכנס בשערי בית הספר יכול היה לחשוב שהגיע לשוק האיכרים.
הירקות שנקטפו זה עתה מן הגינה הקהילתית מילאו את האוויר בריח רענן, הסלסילות העמוסות בכל טוב צבעו את המקום בירוק.
תלמידי כיתות ב' בהדרכתו של המורה לחקלאות עופר, קטפו שומר, פטרוזיליה, צנוניות, גזרים , חסה ועוד. את הירקות הציגו תלמידי כיתה ג' בפני הכיתות השונות באמצעות כרטיסי מידע שהכינו.
ולבסוף, תלמידי כיתות ד' חתכו את הירקות וחילקו אותם לתלמידי בית הספר בהנאה גדולה.
קראו עוד